Testarea gratuită a sănătăţii plămânilor asigurată de caravana de depistare activă a tuberculozei-Screening TB în cel mai amplu proiect de acest fel din România, iniţiat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti a adus la caravană 2829 de persoane din zona rurală a judeţului Tulcea, inclusiv în comune din Delta Dunării.
Grindu, Greci, Cerna, Topolog, Casimcea, Beidaud, Baia, Sarichioi, Valea Nucarilor, Mahmudia, Murighiol, Somova, Mihail Kogălniceanu, Frecăţei şi Jurilovca sunt comunele unde caravana a furnizat servicii radiologice vreme de aproape 3 luni.
Din cele 2892 de persoane care au beneficiat de aceste servicii, în cazul a 93 de beneficiari au fost prelevate probe suplimentare (spută) în vederea depistării tubeculozei.
În acest moment, datorită intervenţie caravanei de depistarea activă a tuberculozei, Screening TB, 11 tulceni se află deja în tratament împotriva acestei infecţii respiratorii.
Din rândul beneficiari acestor serviciilor asigurate în cadrul proiectului european Screening TB, 6 persoane au fost internate în spital în vederea asigurării tratamentului complex de care au nevoie pentru vindecarea de tuberculoză.
Celelalte cazuri depistate pozitiv la infecţia cu bacilul Koch, responsabil de tuberculoză, beneficiază de tratament ambulatoriu, nefiind nevoie de internarea în spital.
Ritmul prezentării la caravana Screening TB în judeţul Tulcea a fost unul alert pe toată perioada proiectului, echipa înregistrând zilnic un număr de cca 57 de persoane care au beneficiat de radiografii şi alte alte analize conexe. Acest lucru a fost posibil datorită mobilizării realizate în aceste comunităţi de către Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi colaboratorii lor.
Toţi aceşti pacienţi beneficiază în acest moment de consiliere şi suport din partea celorlalţi parteneri din proiect care asigură aceste servicii prin intermediul foştilor pacienţi / peer suport coordonaţi de ASPTMR şi de serviciile echipelor multidisciplinare ale UNOPA.
Judeţul Tulcea face parte din zona roşie în ceea ce priveşte incindenţa cazurilor de tuberculoză, cu 89 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, la nivelul anului 2019.
Până acum19 judeţe au beneficiat sau beneficiază de serviciile caravanelor Screening TB.
Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă la consultaţiile medicale puse la dispoziţie de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Bucureşti cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.
Mobilizarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei în judeţul Tulcea a fost realizată de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect şi a fost posibilă datorită sprijinului acordat de autorităţile locale, de reţeaua de asistenţă medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali – şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind, totodată, de suportul Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea.
Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei , inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Valoarea totală a finanţării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).
Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:
– Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS)
– Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
– Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS)
– Asociaţia SamuSocial din România
– Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
– Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA)
Acest proiect este parte integrantă din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti este în România, cea mai prestigioasă instituţie medicală cu tradiţie în depistarea şi tratarea bolilor pulmonare şi în implementarea strategiei naţionale de supraveghere şi control al tuberculozei. Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, din care face parte şi activitatea de screening TB prin intermediul caravanelor mobile este implementat la nivel naţional de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în calitate de Beneficiar, alături de Ministerul Sănătăţii şi în parteneriat cu: Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA); Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia SamuSocial din România, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).
Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experienţă în peste 100 de proiecte şi programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanţare internă şi internaţională.
Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experienţă de peste 17 ani în implemantarea de proiecte adresate populaţiei vulnerabile, pacienţi cu HIV/SIDA şi tuberculoză.
Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză