Clostridium perfringens (cunoscută în trecut ca C. welchii sau Bacillus welchii) este o bacterie Gram-pozitivă sub formă de bacil, anaerobă, sporulată, patogenă, aparținând genului Clostridium. C. perfringens este omniprezentă în natură și este o componentă normală a materiei vegetale în curs de descompunere, în sedimentele marine și în tractul gastrointestinal al omului
. Gazda umana poate fi colonizata in mod normal cu clostridii, la nivelul tubului digestiv sau la nivelul tractului genital feminin (cel mai frecvent la nivelul intestinului gros). Alte locuri din care clostridiile pot fi izolate, sunt reprezentate de cavitatea bucala si suprafata tegumentara a vertebratelor (inclusiv la om).
Bacteriile din genul Clostridium pot determina infectii digestive, infectii supurative ale structurilor tisulare profunde, infectii ale pielii si tesuturilor moi, dar si bacteriemie.
Se inregistreaza si ca infectie intraspitaliceasca,la persoanele cu un organism tarat,imunitate scazuta,tratament prelungit cu diverse asocieri de antibiotice ,care produc dezechilibre la nivelul florei intestinale si favorizeaza inmultirea bacililor si eliberarea de toxine.
Multiplicarea semnificativă a Clostridium difficile, care produce astfel cantități mari de toxină generează manifestările bolii. Cel mai adesea acest fenomen este consecința distrugerii florei intestinale în proporție importantă, în urma administrării de antibiotice; de aceea utilizarea excesivă de antibiotice crește frecvența apariției acestor cazuri
Acest bacil produce 6 tipuri de toxine,dar 2 sunt cele care afecteaza omul A si C.
Boala poate fi intalnita si la animale:caini,pisici,porci,vite,pasari- de unde riscul de a consuma carnea contaminata,poate duce la imbolnaviri,sau contaminarea produselor,suprafetelor prin forma sporulata a bacilului-
Patogenitate
C. perfringens este una dintre principalele cauze ale toxiinfecției alimentare. Totuși, există cazuri în care poate fi ingerată fără să determine orice afectare.
Nu s-au intregistrat pana in prezent epidemii hidrice avand agent cauzal C.Perfringens,desi poate fi identificat in ape curgatoare,fantani,lacuri ca urmare a contaminarii acestora prin deversari ilegale cu dejecte provenind de la ferme de animale.
Produse cum ar fi carnea prăjită, budincile, prăjiturile, care sunt lăsate la răcire lentă pot fi de asemenea producătoare de toxină. Bacteria are toleranță crescută la sare (6%) și secretă toxina într-un interval termic larg (15-50°C).
Cum se manifesta
.
Simptomele la infecția cu Costridium perfringens se referă la: diaree și crampe abdominale după 8-20 ore de la ingestia alimentului contaminat. i. Durata bolii, cu excepția bătrânilor și persoanelor debilitate, este scurtă – fiind de aproximativ o zi.
In cazul in care manifestarile dureaza mai mult de atat, este nevoie de un consult medical. La medic trebuie sa mearga inca de la primele simptome varstnicii, cei care sufera de afectiuni cronice, femeile insarcinate si copiii.
Toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate in urma unui examen clinic general, a istoricului medical, dar si a unor teste medicale, precum coprocultura si analizele de sange.
.Produse cum ar fi carnea prăjită, budincile, prăjiturile, care sunt lăsate la răcire lentă pot fi de asemenea producătoare de toxină. Bacteria are toleranță crescută la sare (6%) și secretă toxina într-un interval termic larg (15-50°C).
Pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire cu Clostridium perfringens este necesar ca:
Alimentele trebuie tinute la temperaturi optime, mai ales pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate. Astfel, trebuie depozitate in frigider.
Alimentele crude, nepreparate termic nu trebuie sa fie depozitate langa mancarea gatita. Inainte de a fi consumate, fructele si legumele proaspete trebuie foarte bine spalate.
In cazul carnii, aceasta trebuie sa fie preparata foarte bine la cuptor, fiarta sau prajita, astfel incat sa se distruga bacteriile.
Este de evitat consumul de lactate si alte alimente nepasteurizate. O igiena personala riguroasa este, de asemenea, recomandata.
Alte recomandari;
- toate tipurile de carne să se trateze la minimum 74°C în centrul termic;
- răcirea mâncărurilor, mai ales cele cu carne, trebuie făcută rapid și la temperaturi mai mici de 10°C;
- reîncălzirea mâncărurilor păstrate pentru a doua zi în frigider trebuie să se dacă la minimum 60°C;
- echipamentul, inclusiv containere, trebuie să fie bine igienizate (spălate-dezinfectate-spălate);
- operatorii trebuie să-și spele mâinile cu apă și săpun și să poarte mănuși de plastic atunci când fac tranșarea, dezosarea și alegerea cărnii;
- materiile prime (cărnurile) se vor menține separat la păstrare față de cele deja tratate termic (eliminarea contaminării încrucișate);
- Curățenia și dezinfecția
- Se va efectua inițial curățirea suprafețelor cu un detergent, în scopul îndepărtării substanțelor lipidice care inactivează dezinfectantul
- Continuare cu dezinfecție cu substanțe sporocide, cu un conținut de clor de minim 1000ppm, păstrat în condiții adecvate maxim 24 de ore după prepararea soluției (de ex. hipoclorit de sodiu 10%) ;
- Pentru suprafete 1 tableta de clor/litru de apa
Având in vedere ca in județul BRĂILA s-a identificat in apa bruta de Dunăre acest bacil ,Direcția de Sănătate Publica Tulcea ,recomandă următoarele măsuri:
-informarea populatiei cu privire la prezentarea generala a acestui tip de agent patogen;
-recomandarea catre populatie sa nu consume apa netratata din Dunare,sa fie fiarta si racita pentru consum
-respectarea regulilor de igiena personala,si a spatiilor unde prepara,depoziteaza,servesc alimente
-colaborarea si comunicarea cu UAT.Furnizorii serviciilor de tratare si distribuire a apei potabile –in localitatile riverane- privind monitorizarea atenta a procesului de tratare a apei,in special dezinfectia
– evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea;- în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”,
Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației