Adresa

Strada Viitorului Nr. 50

Telefon

0240 / 534134 (TEMPORAR SUSPENDAT)
SECRETARIAT 0786 988 496
(nr telefon permanenta, Urgente DSP Luni - Vineri, Sambata, Duminica)

E-mail

secretariat@dspjtulcea.ro

ANUNT IMPORTANT

Alexandru Rafila spune că „nu e niciun pericol” de holeră la Marea Neagră

Ministrul Sănătății îi liniștește pe românii care se tem de îmbolnăvirea cu holeră. Alexandru Rafila îi încurajează pe toți să meargă la mare fiindcă nu există acest pericol.

Întrebat dacă oamenii se vor îmbolnăvi de holeră în cazul în care merg pe litoralul Mării Negre, Alexandru Rafila a dezmințit categoric o astfel de ipoteză. El a transmis la postul tv Antena3 că nu există niciun pericol pe litoralul românesc, explicând și că vibrionul holeric duce la îmbolnăvire atunci când este înghițit, în cantitate mare, din ape poluate.

Nici măcar în Ucraina nu există o astfel de problemă,  unde oamenii ar putea fi nevoiți să bea apă contaminată. a argumentat  ministrul Alexandru Rafila,

”Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog. Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare.

Discutăm de cetăţenii ucraineni care ar putea să fie forţaţi să bea apă contaminată. Nici acolo măcar nu există această problemă, pentru că în urma acestor inundaţii, ei au fost aprovizionaţi cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic aşa că această poveste a pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, deplasată”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai declarat, la Antena 3 CNN, că în fiecare an, începând cu data de 1 iunie, se face o monitorizare a bolii diareice, care include și holera.

Această monitorizare săptămânală este realizată de direcţiile de sănătate publică şi de unităţile medicale, inclusiv pe litoral.

”Noi în fiecare an, începând cu data de 1 iunie, facem o monitorizare a aşa numitei boli diareice acute, care include şi holera. Nu ne referim la boala diareică, doar la holeră, sunt multe alte microorganisme care produc boală diareică. Această monitorizare săptămânală este realizată de direcţiile de sănătate publică şi de unităţile medicale, iar în zona de litoral, începând cu data de 1 iunie, DSP Tulcea şi DSP Constanţa iau probe de apă de îmbăiere, de data aceasta discutăm de apa din mare.

Nu am avut niciun fel de problemă. Toată această discuţie este la nivel teoretic, nu are legătură cu situaţia din Ucraina. Una este să monitorizezi şi altceva este să creezi panică, să transmiţi mesaje care, sincer să fiu, nu înţeleg de ce au aşa de mare intensitate, pentru că pe de o parte nu sunt bazate pe realitate, iar pe de altă parte sunt lansate de persoane care nici măcar nu cunosc cum se transmite această boală şi cum se manifestă”, a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Directia de sanatate publica Tulcea

Ultimele postari: